2014-2015 akademik yılından beri faaliyet gösteren Beykent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programı, bu alanda artan gereksinime yanıt verebilecek nitelikte bilim insanı ve uzman yetiştirmek için kurulmuştur. Programın kuruluşu, küreselleşme sürecinden ve uluslararası ilişkiler alanında yaşanan hızlı gelişmelerden ötürü nitelikli siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler uzmanlarına duyulan gereksinimdeki artış ile yakından ilgilidir.

Lisans ya da yüksek lisans programlarından en az birini sosyal bilimler alanlarında tamamlamış olan adaylara açık olan programın normal eğitim süresi dört yıldır ve en fazla 6 yıl içerisinde tamamlanması gerekmektedir.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Derecesi

Sekizinci Düzey (Doktora Derecesi )

Doktora programına başvurabilmek için adayların bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli, Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri diplomasına, Eczacılık ve Fen Fakültesi lisans veya yüksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55, lisans diplomasıyla başvuranlardan 80 standart puandan az olmamak koşuluyla ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans derecesiyle doktoraya başvuracak olanların doktora programlarına kabulünde, ALES puanı yanı sıra yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme sınavı ve/veya mülakat sonucu ile yüksek lisans not ortalaması da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken referans mektubu, neden doktora yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar benzeri diğer belgeler Senato tarafından belirlenir. Doktora programına öğrenci kabulünde anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların girilecek programların özelliklerine göre gerekirse yükseltilmesine Senato tarafından karar verilir. ALES puanının % 50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, Senato tarafından belirlenir. Enstitü yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebilir. Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarın enstitülerdeki anabilim ve anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz. Ancak Senatonun kararı ile ALES puanı aranabilir. ALES puanı istenildiği takdirde taban puan Senato tarafından belirlenir.

6 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 15 hafta, toplam 240 AKTS

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programının temel amacı, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanlarında kuramsal yaklaşımlar ve tarihsel bilgi birikimi çerçevesinde günümüzdeki gelişmeleri kavrayabilen, değerlendirebilen, eleştirebilen ve bu gelişmelere ilişkin öneriler geliştirebilen akademisyen ve uzmanlar yetiştirmektedir.

Doktora programı, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanlarının, disiplinler arası çalışmaları zorunlu kılan geniş çerçevesine uyumlu olarak tasarlanmış derslerden oluşmaktadır. Program çerçevesinde, eleştirel düşünebilme ve çok yönlü çözümleme yapabilme yetisi kadar öğrencilerin iletişim kurma ve grup çalışması yapabilme becerilerinin gelişmesine de olanak tanınmaktadır.

Programda iki profesör ve iki doçent olmak üzere dört öğretim üyesi ders vermektedir. Dersler hafta içi saat 19.00’dan itibaren, Beykent Üniversitesi Taksim Yerleşkesinde yapılmaktadır. Öğrencilerimizin akademik çalışmalarında yararlanabilecekleri kütüphane, kütüphaneye uzaktan erişim olanağı ve kablosuz ağ bağlantısı mevcuttur. Programın eğitim dili Türkçedir.

Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler disiplinleri ile ilişkili bilgi birikimini arttırma ve derinleştirme.

Birbiri ile ilişkili bu iki disiplin arasında işlevsel bağlantı kurma yetisini geliştirme.

Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler disiplinlerinde kullanılan temel kavramları, bu kavramlara dayanan kuramları, kavram ve kuramların gelişimine ilişkin alt yapıyı güçlendirme.

Kuramsal ve olgusal çözümlemelerden yararlanılarak yapılacak akademik çalışmaları, akademik konferanslarda sunabilme ve hakemli dergilerde yayımlayabilme.

Ulusal ve uluslararası alanlarda karşılaşılan güncel gelişmelere farklı bakış açılarını anlayarak bakabilme, onları çözümleyebilme ve raporlayabilme.

Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanlarındaki temel ve güncel sorunlara ilişkin yaratıcı, yapıcı eleştiriler ve çözüm önerileri sunabilme.

Hem ulusal hem de uluslararası alanda politik, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeleri takip edebilme.

Yazılı ve sözlü iletişim yöntemlerini etkin kullanabilme.

Ulusal ve uluslararası arenadaki gelişmeleri programa katılan diğer öğrenciler ve öğretim üyeleri ile tartışabilme; müzakere yöntemlerini etkili kullanabilme.

Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler disiplinlerine ilişkin terminolojiyi etkin kullanabilme.

Bu disiplinlere ilişkin bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme ve takip edebilme.

Beykent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programı mezunları, çeşitli üniversitelerde akademik personel olarak çalışma olanağının yanı sıra, uluslararası örgütlerde, medya kuruluşlarında, kamu ve özel sektörün çeşitli alanlarında istihdam edilme olanağına sahiptir.